Velkommen til

 

Journalist Bjørn Willums danske hjemmeside med artikler om Afrika og dansk bistand til kontinentet, med primært fokus på landene i den central- og østafrikanske region kaldet 'De Store Søer'.

 

De seneste artikler på dansk:

Annan lukkede måske efterforskning
FN-generalsekretær Kofi Annan var tilsyneladende selv impliceret, da FN‘s chefanklager lukkede efterforskningen af det terrorangreb, der i dag for 10 år siden blev startskuddet til folkemordet i Rwanda. Annans talsmand afviser (Information, 6. april 2004)

Opkaldet fra Rwanda
Da Michael Hourigan ringede til sin chef i FN for at fortælle om gennembruddet i efterforskningen af det største massemord i nyere tid, startede en kædereaktion. Kort efter besluttede FN, at sandheden om Rwandas folkemord ikke tålte dagens lys (Information, 6. april 2004)

Et minuts stilhed (leder)
Et minuts stilhed. Det ønsker FN’s generalsekretær, Kofi Annan, at alle mennesker på jorden onsdag klokken 12.00 i hver deres tidszone holder i respekt for ofrene for moderne histories største og mest effektive massedrab (...) (Information, 6. april 2004)

Fattighjælp til de rige (analyse)
Mens oliemilliarderne forsvinder fra Angolas statskasse, vil regeringen have internationale donorer til at betale for sociale ydelser (Information, 10. marts 2004)

Mager våbenfangst på Afrikas Horn
Vestlige krigsskibe har i to år i en kostbar operation jaget våbensmuglere og terrorister ud for Afrikas Horn, men man har stort set ikke fanget nogen (Information, 27. januar 2004)

Ubevogtede havne giver frit spil
Kampen mod illegale våbenhandlere og terrorister skal føres med små både – og i havnene, mener eksperter. Der er frit slag til at lande hvad som helst på de østafrikanske kyster (Information, 27. januar 2004)

Halvhjertet indsats mod terror
Store ord til trods har vestlige krigsskibe og soldater i Østafrika en selektiv tilgang til behovet for at bekæmpe terrorisme og illegal våbenhandel (Information, 27. januar 2004)

Oliefirmaer betaler Sudan-krig
Oliefirmaer finansierer borgerkrigen i Sudan, hvor hundredtusindvis af mennesker er blevet drevet på flugt, siden den første olie blev udskibet for fire år siden (Information, 25. november 2003)

 

Amnesty Nyt havde i februar 2004 temaet børnesoldater, valgfusk og plyndring vejen til magt og rigdom i Afrika. Temaet blev præsenteret således:

Illegal rekruttering af børnesoldater har brolagt vejen til magten for dagens regeringschefer og militsledere i Congo, Uganda og Rwanda. De klamrer sig til magten og er mere fokuserede på, hvad de kan putte i lommerne, end på deres befolkningers ve og vel. Amnesty-bladet bringer et tema med reportager fra området kendt som De Store Søers region, hvor millioner af mennesker er omkommet det sidste årti som følge af krige og massakrer. Alle artiklerne i temaet er skrevet af Bjørn Willum, Dagbladet Informations Bruxelles-korrespondent, der i efteråret rejste i Congo, Uganda og Rwanda.

Læs alle artiklerne her:

Brug og smid væk. Den Demokratiske Republik Congos børnesoldater
De er lette at rekruttere og manipulere, stort set gratis i brug – og kan smides væk, når der ikke er behov for dem mere. I Congo mødte Amnesty-bladet børn med menneskeliv på samvittigheden. Men det er dem, der har hyret dem, der kan komme på anklagebænken

Udplyndring bag Congo-krig
Congo-krigen er blevet symbolet på afrikanske ledere, der er mere interesserede i at plyndre end at sørge for egne befolkninger. En researcher for Amnesty International oplevede på egen krop, hvordan udenlandske hære på plyndringstogt havde mere magt end lokale regeringsrepræsentanter

Ugandas hær svigter befolkning
Uganda er for mange donorer en udviklingssucces. Men faktisk er en tredjedel af landet besat af oprørere, der myrder og plyndrer civilbefolkningen. For hærens officer har mere travlt med at stikke penge i egne lommer end at bekæmpe oprørerne

Det perfekte valg i Rwanda
De nye magthavere i Rwanda hævdede i lang tid, at landet ikke var parat til frie valg på grund af folkemordet. I efteråret kom de så, de første valg til parlament og præsidentpost, men frie var de ikke.

 

Læs artiklerne fra min reportagerejse til DR Congo, Rwanda, Uganda og Kenya i september og oktober 2003:

Dansk hjælp til retsopgør
Dansktrænede ‘barfodsadvokater‘ yder i de mest afsides egne af Rwanda juridisk bistand til de anklagede for folkemordet (Information, 8. januar 2004)

Korruption hærger Kenyas slum
En ny regering kom ved årsskiftet til magten i Kenya på reformløfter. Men korruption er stadig en daglig pestilens i Nairobis slum, hvor mord, voldtægt og tyveri kun har myndighedernes interesse, hvis der er penge i det (Information, 5. januar 2004)

Håbets farver er blå og orange
Mens FN-soldater kæmper for freden, er nye store mobilgiganter rykket ind for at kæmpe om Congos forbrugere (Information, 18. december 2003)

Brug for at FN viser tænder i Congo
I fire år har militser i Congos Ituri–provins plyndret og myrdet, mens FN’s fredsbevarende soldater blot har set til. Nu har FN-tropperne fået mandat til at slå hårdt tilbage – og det skal de bruge, mener Amnestys generalsekretær (Amnesty Nyt, december 2003)

FN bringer håb til Congo
Selvbestaltede kommandanter terroriserer Congos nordøstlige provins Ituri i jagten på landets naturressourcer. Men 4.800 velbevæbnede FN-soldater har bragt håb til befolkningen – de blå baretter har nemlig fået mandat til at rydde op (Information, 28. november 2003)

Amnesty: Brug magt i Congo
FN‘s soldater i Congo er nødt til at afvæbne landets militser for at standse massakrer og sikre fredsprocessen (Information, 28. november 2003)

Høj pris i Kenyas slum
Priserne på livsforlængende aids-medicin er raslet ned. Men moderen til en hiv-smittet seks-årig kan heller ikke betale de nye priser (Information, 19. november 2003)

Uganda støtter Congo-militser
Uganda har lovet at standse al hjælp til Congos krigsførende parter, men ifølge et FN-dokument er ugandiske soldater på lønningslisten hos en krigsherre i Congo (Information, 31. oktober 2003)

Låg på FN-rapport om Congo-plyndring
FN har endnu engang fordømt udplyndringen af Congos naturressourcer. Men den fulde sandhed skal ikke ud – den er for følsom og pinlig (Information, 31. oktober 2003)

Den skjulte krig i Congo
I Congos jungle forsøger FN at afvæbne op mod 20.000 hutuflygtninge fra Rwanda, der fortsat hærger og plyndrer og holder liv i en krig, der indtil nu har kostet 3,3 mio. mennesker livet (Information, 22. oktober 2003)

De sidste folkemordsmilitser
I DR Congo har FN mandat til at afvæbne og hjemsende alle udenlandske styrker – herunder først og fremmest de rwandiske hutuer, der stod bag folkemordet i Rwanda. Men FN er ikke altid velkommen i junglen ( Information, 22. oktober 2003)

Kamp i æteren
En radiostation fortæller de rwandiske hutu-soldater, at de skal tage hjem – en anden station siger, at de skal blive og slås ( Information, 22. oktober 2003)

EU-kritik af Rwanda-valg
Valgobservatører kritiserede i går håndteringen af parlamentsvalget. Der meldes om stemmefusk og trusler mod opposition, men EU nægtede at tage stilling til valgets gyldighed (Information, 4. oktober 2003, skrevet i samarbejde med Informations Europa-korrespondent Annegrethe Rasmussen)

Big business i Congo
Information var med, da nationalistiske mai-mai‘er i en afsides del af Den Demokratiske Republik Congos jungle forhandlede om våbenhvile med en af borgerkrigens mange udenlandsk støttede oprørsbevægelser (Information, 1. oktober 2003)

Mistillid gav lav valgdeltagelse
Valgobservatører, diplomatiske kilder og vælgere melder om lav valgdeltagelse ved gårsdagens parlamentsvalg i Rwanda i protest mod eksklusion af oppositionskandidater (Information, 1. oktober 2003)

Valgdebut under svære betingelser
I dag løber det første parlamentsvalg i Rwanda af stablen. I weekenden blev oppositionsstøtter intimideret og kandidater trækker sig fra valget (Information, 30. september 2003)

Congo kæmper for fremtiden
En ny regering har officielt forenet Den Demokratiske Republik Congo. Men der er lang vej til fred, demokrati og enhed i Congo (Information, 22. september 2003)

 

Amnesty Nyt havde i september 2003 et tema om small arms og våbenkontrol. Temaet blev præsenteret således:

Vestlige politikere taler ofte om at hindre 'slyngelstater' i at få 'masseødelæggelsesvåben'. Men det er ikke højteknologiske våbensystemer, der slår flest mennesker ihjel. Det er konventionelle våben som geværer, skulderaffyrede missiler, miner og tanks. For jo simplere og dermed billigere våben, jo mere eftertragtede i den tredje verden. Faktisk vurderede organisationen Oxfam for nogle år siden, at 90 procent af alle civile, der bliver slået ihjel i moderne krige, dræbes med de allermest primitive konventionelle våben: 'small arms', våben der kan bæres af én person. Og konventionelle våben er der yderst lemfældig kontrol med, hvilket du kan læse om i dette tema. Alle artiklerne i temaet er skrevet af freelance journalist Bjørn Willum.

Læs alle artiklerne her:

Brud på FN-Embargo ikke strafbart: Kokain, diamanter og AK-47
En historie om manden der blev straffet for besiddelse af kokain og for ikke at have deklareret diamanter hos toldvæsnet, men derimod ikke kunne dømmes for at have tjent penge på illegal våbenhandel i en blodig borgerkrig.

Kampen mod mændene i midten
Efter afslutningen af den kolde krig er der vokset en særlig gruppe forretningsfolk frem, der tjener store penge på at bryde FN's våbenembargoer

Eksportkontrol med huller
Mens EU-landene fører nærmest hysterisk kontrol med eksport af civile industriprodukter, der teoretisk kan anvendes til fremstilling af såkaldte 'masseødelæggelsesvåben', er EU's såkaldte adærdskodeks for eksport af konventionelle våben geværer, ammunition eller tanks fuld af huller

Våbensejlads til krigen i Sudan - historien om Thor Emilie fra Svendborg
Det var ud på de små timer tidligt den 14. april 1999. Thor Emilie skulle sejle igen allerede klokken 4 om morgenen, og Erik Daugaard gik fortvivlet rundt på kajen ved Københavns Nordhavn (...)

Danske søfolks holdning til sejlads med våben
Kaj Aksel Larsen, tidligere kaptajn på rederiet Poulsen Shipping A/S' coaster Karin Cat: "Jeg er 57 år og har sejlet med våben det meste af min karriere, men aldrig nogensinde lavet noget som helst ulovligt," siger Kaj Aksel Larsen (...)